Ortodòncia

Dra. Patricia Amate Fernández

ORTODÒNCIA

L'ortodòncia és la disciplina de l'odontologia que estudia el moviment dental. El tractament ortodòntic és aquell que corregeix la malposició dental. L'ortodòncia s'encarrega de construir somriures bonics portant les dents, llavis, ossos maxil·lars a una situació harmònica.

 

Cada vegada són més les persones que es consciencien sobre la importància de tenir unes dents en perfecte estat. El fet que les dents estiguin alineats correctament no només repercutirà des d'un punt de vista estètic sinó que tindrà també importància en els aspectes funcionals i articulars.

 

Els nens, adolescents, joves, adults de mitjana edat, homes i dones, i adults d'avançada edat - tots estan avantatjant-se de la simplicitat que caracteritza l'ortodòncia d'avui dia.

 

Hi ha múltiples solucions i mètodes ortodòntics per a cada estil de vida i pressupost. Els costos i la durada d'un tractament d'ortodòncia varien segons la complexitat del cas i la tècnica utilitzada.

 

Els ortodoncistes diagnostiquen, prevenen i tracten irregularitats dentals i facials. Els ortodoncistes tracten una àmplia varietat de maloclusions (malposició dentària o dels maxil·lars). Avui, els ortodoncistes més hàbils creen somriures espectaculars donant una forma i funció òptima.

 

Com explicàvem abans, en edats de creixement és molt fàcil interactuar sobre l'alineació tant de dents com mandíbula o maxil·lar. Tot i així i gràcies a noves tècniques i materials existents, l'ortodoncista és capaç de corregir grans defectes també a l'edat adulta.

 

Et sona algun d'aquests Símptomes?

 

Signes primerencs indicadors del moment d'un examen ortodòntic.

 

 • Pèrdua tardana o prematura d'una dent de llet
 • Dificultat per menjar o mastegar.Respiració oral.
 • Xuclar-se el dit o qualsevol altre hàbit.
 • Apinyament, malposició o dents ectòpics (sense espai per a erupcionar en la seva posició).
 • Maxil·lars que canvien de posició, fan sorolls, protrusió o retrusió.
 • Dificultat de la parla.
 • Mossegades profundes quan mosseguen el paladar o les galtes.
 • Protrusió dental.
 • Dents que no contacten amb els seus antagonistes (mossegada oberta).
 • Asimetria facial.
 • Bruxisme dental.

 

1. A partir de quina edat visitarem l'ortodoncista?

 

Els ortodoncistes podem solucionar la majoria dels problemes dentals a qualsevol edat. L'Associació Americana d'Ortodòncia recomana que els nens vegin a un ortodoncista no més tard dels set anys.

El tractament d'ortodòncia és apropiat tant per a nens com per a adults. Sempre que les dents estiguin sans, podem corregir la seva posició a qualsevol edat.

Tanmateix, és cert que algunes patologies d'ortodòncia tenen un tractament més senzill si es tracten a una edat més primerenca, quan la mandíbula i el maxil·lar encara s'estan desenvolupant. Per tant, recomanem una visita a l'ortodoncista al voltant dels 7 anys d'edat, no necessàriament per començar el tractament, però sí per planificar-lo.

 

2. Beneficis de l'ortodòncia

Alinear-se les dents és beneficiós tant per millorar la teva salut com per a la teva estètica.

Si les dents es mantenen torts o apinyats és molt més difícil mantenir una bona higiene. En un futur, això pot ocasionar càries, malaltia periodontal o fins i tot la pèrdua de les dents.

Hi ha certs aspectes relacionats amb l'ortodòncia que, si no es tracten, poden derivar en: desgast o fractura de la superfície de les dents, mala masticació, tensió en les genives i l'os, o mala oclusió que pot desencadenar mals de cap i de cervicals.

A més de les qüestions de salut, hi ha un clar benefici estètic de tenir un somriure atractiu. El tractament d'ortodòncia no només pot millorar l'aspecte de les dents. si no també els llavis i la cara. No hem d'infravalorar la influència d'un bonic somriure a la nostra autoconfiança i en el desenvolupament de relacions personals i professionals satisfactòries.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Tractament d'ortodòncia

El tractament d'ortodòncia pot durar 12 mesos, 18, 24 o 30 mesos depenent del recorregut que hagin de realitzar les dents a través de l'os alveolar, respectant sempre la biologia de cada pacient. No obstant això, malposicions lleus poden necessitar només uns mesos. El temps total dependrà de la severitat del problema, de l'anatomia del pacient i també de la seva col·laboració.

Un cop finalitzat el tractament aquesta sempre indicat l'ús d'un retenidor, bé sigui fix col·locat a la cara interna de les dents o removible d'ús nocturn, per evitar que les dents tornin a la seva posició inicial.

Per a un bon diagnòstic del cas i per poder planificar-en el temps hem de tenir en compte que l'ortodoncista haurà de realitzar fotografies, radiografies o models d'estudi per poder comunicar al pacient el diagnòstic i quina és la millor opció de tractament.

Hem de saber que malgrat totes aquestes proves i un cop planificat el temps de tractament, aquest podrà variar en funció de la cooperació del pacient, de com respongui el pacient a aquest tractament.

Acudir correctament a les cites programades per l'especialista, serà un altre dels factors a tenir en compte si volem que les previsions es compleixin. En cas de no poder acudir a alguna cita programada, s'ha d'intentar substituir per una altra en el menor espai de temps possible.

 

4. Consells per a l'inici del tractament d'ortodòncia

Durant el tractament d'ortodòncia s'exerceixen forces, pressions i tensions en els aparells situats a les dents perquè puguin moure cada peça dental en la seva posició ideal en l'arcada, maxil·lar o mandíbula.

El moviment dental causa un procés inflamatori on l'os es reabsorbeix i es forma per donar lloc a una nova posició a les dents en els maxil·lars. Un dels inconvenients d'aquest sistema és que aquesta tensió pot generar cert dolor. Per això volem donar-te alguns consells perquè, un cop posat l'aparell o després de l'ajust que es porta a terme, les molèsties que es produeixin siguin el menys traumàtiques possibles.

En tot cas cal recordar que no és un tractament dolorós en el temps, només en moments puntuals, quan es col·loca o quan es produeixen ajustos. Els resultats poden ser ideals si el pacient i l'ortodontista han cooperat al 100% amb totes les indicacions i la higiene dental. L'ortodòncia millora amb escreix l'aparença física i autoestima, donant un somriure harmònic, tornant la funció, i contribuint a una millora en la salut dental i general del pacient.

Els aliments que prengui el primer dia és recomanable que siguin tous, si pot ser en forma de puré o sopa, perquè aquests no generin un impacte fort contra la dent i per tant no es produeixi dolor a la ingesta.

Després del primer dia li recomanem aliments que estiguin cuinats, preferiblement cuits, ja que són suaus, conserven totes les propietats i no necessiten ser fortament mastegats.

Eviti aliments que hagin de ser mossegats amb les dents davanteres, com pomes o pastanagues, així evitarà el sobreesforç i a més previndrà la caiguda del bracket.

Eviteu tota activitat que impliqui cert contacte físic, com esports de contacte. Minimitzi el risc de cops a la cara.

Un element fred, com el gel, pot alleujar el dolor, però no mossegui el glaçó, pot ser dolorós i perillós per a l'aparell.

Si apareixen llagues, típic problema en els inicis del tractament, haurem d'evitar aliments àcids, com vinagres o sucs de cítrics, d'aquesta manera evitarem inflamacions. Hi ha cera per col·locar sobre del bracket i gels que faran curar les seves llagues ràpidament.

Consulti al seu ortodoncista o odontòleg si pot prendre algun analgèsic, li poden prescriure el més adequat per a la seva necessitat.