Periodòncia

Dra. Patricia Amate Fernández

PERIODÒNCIA

La periodòncia és l'especialitat de l'odontologia que estudia la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties o anomalies que afecten els teixits que suporten les dents. Les principals malalties periodontals són la Gingivitis i la Periodontitis.

 

És una malaltia que afecta les genives i la resta d'estructures que suporten les dents, la pateix el 90% de la població per sobre dels 35 anys i és la primera causa de pèrdua de dents en la població mundial.

 

La malaltia periodontal es manifesta com una gingivitis

(inflamació i sagnat de la geniva sense afectar l'os) o

periodontitis, on ocorre la destrucció de l'os que suporta la

dent. Si no és tractat a temps, pot ocasionar la pèrdua de

les dents. Un tractament periodontal consisteix des de la

correcció de la tècnica d'higiene per al control de la placa

bacteriana, fins a l'eliminació dels factors desencadenants

de la mateixa (càlculs dentaris i bosses periodontals).

 

Et sona algun d'aquests Símptomes?

 

A vegades la malaltia periodontal pot progressar sense cap símptoma ni dolor. Durant una revisió dental regular, el dentista busca senyals de la malaltia periodontal, de manera que la malaltia encara no detectada pot ser tractada abans que avanci.

 

  • Genives vermelloses i inflamades.
  • Sagnat espontani, en raspallar o passar-se el fil dental.
  • Genives que es desprenen de les dents, toves.
  • Dents mòbils o separats.
  • Mal alè continu.
  • Augment de la sensibilitat dentària, sobretot al fred.
  • Canvi en la forma en què les dents s'encaixen en

mossegar i espais interdentals.

  • Canvi en l'ajust de dentadures parcials.
  • Pus entre la geniva i la dent, abscessos i flemons.

 

Gingivitis i Periodontitis

Com en moltes altres malalties, com més aviat sigui detectada la gingivitis i la periodontitis (periodòncia), abans es podrà tractar i millor serà el pronòstic. El tractament que es fa servir té com a objectiu interrompre el progrés de la malaltia per evitar més danys o pèrdues dentals.

 

Una higiene oral ens servirà per prevenir la malaltia eliminant els bacteris però també per tractar-la i evitar que progressi. Si la placa es forma per sota de les genives, el dentista ha d'eliminar-la i de vegades requerirà cirurgia per netejar la superfície de l'arrel de la dent o part de l'os que hagi pogut afectar-se.

 

 

 

 

 

Com prevenir la gingivitis?

 

Un altre tema cabdal en la periodòncia. Per prevenir la gingivitis i la periodontitis cal intentar eliminar la formació de la placa que es forma ràpidament però que pot eliminar-se amb una bona higiene bucal. Si no és així, la inflamació de les genives pot aparèixer en pocs dies i la placa pot acabar formant càlcul afavorint el creixement bacterià. Així doncs, un raspallat regular i l'ús del fil dental ens ajudarà a prevenir la formació de placa. Per eliminar el càlcul que s'hagi pogut formar cal anar al dentista per realitzar-se una neteja professional.

 

Indicis Periodontitis

Normalment, els indicis de malaltia periodontal no apareixen fins que s'arriba a l'edat d'entre 30 i 50 anys. La malaltia apareix quan hi ha una acumulació de placa per sota de les genives i els símptomes més obvis no apareixen immediatament. Per aquesta raó és poc freqüent el diagnòstic de periodontitis en persones joves o adolescents. És més comú la gingivitis en gent jove que és la forma més lleu de la malaltia de les genives pot evolucionar a una periodontitis amb el temps si no es tracta com cal.

El periodontista és l'odontòleg que s'ha especialitzat en el diagnòstic i tractament de les malalties de les genives (periodòncia). Podrà oferir diferents opcions de tractament que pot ser que no trobem en un dentista.

 

 

Salut Gingivitis Periodontitis